SPF

E-post fungerar som vanlig post dvs det går att förfalska avsändaren.

Om någon förfalskar din adress kan det innebära att den personen kan skicka epost där din epostadress verkar vara avsändaren.

Ifall du får många studsar tillbaka in i din inkorg som säger att epostmeddelanden inte har kunnat levererats kan det innebära att någon har kommit åt ditt lösenord och eller att de skickar mail där de fejkar att du är avsändaren.

Det finns olika spam-robotar på internet som kan ha snappat upp din epostadress för att sedan använda denna för att skicka ut reklam och liknande.

Detta är en vanligt problem och det du kan göra är att skapa dig ett SPF för din domän och lägga till denna i domänens DNS.

Vad betyder SPF?

SPF heter egentligen Sender Policy Framework och styr vilka epostservrar som har rätt att skicka ut epost från ett visst domännamn.

Alla domäner har DNS som styr vart hemsidan samt mailen finns.

SPF är ett TXT-record till domännamnet och läggs in i DNS-konfiguration, DNS-hanteringen.

Om du inte vill att andra servrar ska kunna skicka e-postmeddelanden med ditt domännamn kan du använda följade SPF-record:

"v=spf1 include:spf.ballou.se -all"

Tänk på att det kommer inte att fungera att skicka från någon annan utgående mailserver som inte finns namngiven i SPF-record.
Detta kan påverka om ni har en scanner som skickar från ett annat IP eller om ni skickar mail från ett lönesystem mm.

Länkar om SPF: