Kontrollera din webbplats innan ompekning

Ibland vill man kontrollera så sin hemsida ser rätt ut på nya servern innan man pekar om i DNS.

Då är ett bra alternativ att lägga in en pekning lokalt i sin dators hosts-fil.

På detta vis kan man i förväg se hur domänen skulle se ut efter ompekning.

På Windows gör enligt nedan.

1. Sök på notepad i sökfältet till höger om winows ikonen längst ner i vänstra hörnet.
  2. Kör du svenskt windows så dyker det upp anteckningar som app annars notepad. Högerklicka på appen och välj kör som administratör och tryck ja.
  3. Öppna hosts filen genom att klicka på arkiv och öppna vid filnamn klistra in sökvägen till filen dvs. C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
  4. Nu får du upp en fil med lite exempel. Sätt markören längst ner och lägg till IP-nummer på nya servern följt av en tabb separering och domännamnet.
  5. Spara filen.
  6. Exempelivs skulle sista raden kunna se ut ungefär så här.  91.189.41.160      www.ballou.se
  7. I exemplet ovan kommer din dator tro att www.ballou.se ligger på server med IP 91.189.41.160 istället för det som finns i publika DNS:er.
  8. Glöm inte att plocka bort raden när du är färdig och spara enligt samma procedur som ovan, annars riskerar du att komma till fel server jämfört med övriga på Internet.

Tänk på att du kan behöva stänga din webbläsare och öppna på nytt för att din ändring skall få effekt.

Ett tips för att se om din hosts fil går mot angivet IP är att starta en kommandotolk och skriva ping www.domännamnet den skall då svara med det IP du angivit istället för det IP som ligger i DNS.

• hosts