Hur man flyttar en WordPress blogg

till en ny katalog eller domän

FÖRBEREDELSER

Första steget i en flytt av en WordPress site är att se till så man har tillgång till att komma åt hemsidans administrations del, SQL-databas samt att man kommer åt siten via ett FTP eller filhanteringsverktyg. Allt det här är nödvändigt för att komma åt att göra nödvändiga förändringar på bloggen.

I nedanstående steg kommer vi använda http://www.ballou.se som exempel. De här länkarna måste i praktiken bytas ut mot ditt domännamn. Vi målar upp scenariot att vi vill flytta bloggen från http://www.ballou.se/wordpress till http://www.ballou.se.

STEG ETT

Första steget i flytten är att kopiera allt inom wordpress mappen (inklusive mappar) från /wordpress/ mappen till vår root-katalog (Kallad wwwroot i windowsmiljö och public_html i linuxmiljö).

Det här görs lättast via ett FTP-program där man kan markera samtliga filer i listan och välja att klippa ut dem, för att sedan klistra in dem igen. Anledningen till att vi kommer stöta på problem med hemsidan efter flytten är för att WordPress bygger på absoluta länkningar istället för relativa sådana.

STEG TVÅ

För att ändra alla felaktiga länkningar i WordPress måste vi nu in i MySQL. I den här guiden använder vi PhpMyAdmin. PhpMyAdmin kan nås via kontrollpanelen om du har ett linuxpaket under kategorin Databaser. Har du windowspaket rekomenderar vi att använda ett externt program, så som Navitcat Lite eller MySQL Workbench.( http://www.mysql.com/products/workbench/)

När du väl loggat in i MySQL databasen med det användarnamn och lösenord du har till webbhotellet så kommer du se nedanstående ruta.. I PhPmyAdmin ska vi nu köra ett antal SQL-frågor som automatiskt ändrar alla länkar och sökvägar från den gamla domänsökvägen till den nya.

Om du använder PhPmyAdmin:

Klicka på SQL för att köra scripten.

Om du använder MySQL Workbench:

Öppna programmet och klicka på plustecknet efter Connections. Fyll i uppgifterna för databasen samt användaren.

Du kommer nu få upp en sida med ett fält du kan mata in text i. I den här rutan ska du klistra in följande scriptrader.

OBS! DET ÄR VIKTIGT ATT DU BARA KÖR ETT SCRIPT ÅT GÅNGEN OCH ATT DU ÄNDRAR SÖKVÄGARNA FRÅN DIN GAMLA DOMÄNSÖKVÄG TILL DIN NYA. SE EXEMPLET NEDAN DÄR VI BYTER SÖKVÄG PÅ VÅR BLOGG SOM FINNS PÅ BALLOU.SE. OBS!

FÖRSTA SCRIPTET

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://www.ballou.se/wordpress', 'http://www.ballou.se') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl';
Tryck på “KÖR” och se till att få ett svar som säger att ändringen har påverkat ett X antal rader.

ANDRA SCRIPTET

UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.ballou.se/wordpress', 'http://www.ballou.se');
Tryck på “KÖR” och se till att få ett svar som säger att ändringen har påverkat ett X antal rader.

TREDJE SCRIPTET

UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://www.ballou.se/wordpress', 'http://www.ballou.se');
Tryck på “KÖR” och se till att få ett svar som säger att ändringen har påverkat ett X antal rader.

FJÄRDE SCRIPTET

UPDATE wp_comments SET comment_author_url = REPLACE(comment_author_url, "http://www.ballou.se/wordpress", "'http://www.ballou.se") WHERE comment_type <> "";
Tryck på “KÖR” och se till att få ett svar som säger att ändringen har påverkat ett X antal rader.

STEG TRE

Nu har vi uppdaterat siten med korrekt länkar så återstår tredje och sista steget. Vi har flyttat alla filer och uppdaterat databasen med rätt sökvägar till sidan. Du ska redan nu kunna surfa till sidan och se att första sidan fungerar samt att eventuella bilder och kommentarer syns. Dock kommer förmodligen inte att länkarna på hemsidan att fungera och det gör det omöjligt att navigera runt på hemsidan.
Det här beror på brutna permalänkar (permalinks). Gå därför mot www.ballou.se/wp-login.php (du ersätter givetvis ballou.se mot ditt domännamn i länken) och logga in med ditt användarnamn och lösenord du har in på WordPress bloggen.
När du loggat in går du in på Settings och klickar på ”Permalinks”, tryck bara på ”save changes” så kommer .htaccess filen att uppdatera sig automatiskt med de nya länkningarna och din site är nu klar för full funktionalitet.
Hoppas guiden har varit till hjälp, vid problem vänligen kontakta supporten per e-post på: support@ballou.se