På våra linux kontrollpaneler har man möjlighet att ändra rättigheterna på filer via filhanteraren. Gå in i filhanteraren, leta rätt på sökvägen till önskar fil eller mapp och kryssa för den i fältet ute till höger. Scrolla sedan ner längst ner på sidan och skriv in önskad behörighetsnivå i rutan bredvid knappen "sätt rättigheter" och tryck sedan på knappen för att sätta rättigheten på filen.

Nedan följer en tabell som beskriver nivåerna:

0 - Ingen (motsvarande ett streck)

1 - Exekverbar, men kan inte läsa eller skriva

2 - Bara Skriv, kan inte läsa eller exekvera

3 - Skriva och exekvera

4 - Skrivskyddad

5 - Skrivskyddad och exekvera

6 - Läsa, skriva, men inte kan exekvera

7 - Läs, skriva och exekvera

Första siffran beskriver vilken rättighet Ägaren får, andra siffran beskriver vilken rättighet Gruppen skall ha och den tredje siffran beskriver de anonyma rättigheterna till filerna (typ internetanvändare). T.ex. om en fil ha rättigheten 644 så låter vi ägaren till filen läsa och skriva, medan vi låter kända grupper och internetanvändare endast läsa filen.