Vad är SPAM egentligen?

Egentligen är spam konserverad skinka. Företaget som ligger bakom spam-originalet grundades 1937, och finns fortfarande. På http://www.spam.com/ finns deras hemsida.

Där kan man bland annat läsa om vilken betydelse spam-konserverna hade under andra världskriget. Långt senare gjorde Monty Python en sketch om spam, utklädda till vikingar på en restaurant som bara serverar konserverad skinka på tvären och längden sjunger de en text som huvudsakligen innehåller ordet "spam".

I datorsammanhang används spam som beteckning på oönskad e-post, oftast reklam i form av massutskick. Hur hamnade nu skinkan i det sammanhanget, kan man undra. Jo, under datorstenåldern på 80-talet fanns det MUD, Multi User Dungeon, en uråldrig form av chat. En kille i en sådan försökte få kontakt, men ingen svarade.

Till slut härsknade han till, och skrev inspirerad av Monty Python-sketchen ett makro som skickade texten "spam" 14 gånger, väntade några sekunder och skickade igen och så vidare. Alla deltagare i MUD:en fick den här texten gång på gång, och "författaren" blev utkastad. Han glömdes emellertid inte, alla tänkte på honom som "skitstöveln som spammade oss" och begreppet var fött. Även om spam inte är en egentlig säkerhetsrisk, finns det anledning att ta upp ämnet även i säkerhetssammanhang.

När de här irriterande reklambreven kommer i massor, tar de upp dyrbar uppkopplingstid när man hämtar sin e-post med modem-uppkoppling. I spambreven finns ofta en länk, som man uppmanas att klicka på för att avbeställa framtida utskick. Ibland skall man i stället svara på brevet med "remove" i ämnesraden. Är det ett "seriöst" företag bakom utskicket, brukar detta fungera. Men mycket ofta används avbeställningen i stället för att verifiera en fungerande e-postadress, och då riskerar man att få ännu mer spam om man försöker bli "unsubscribed" på de här sätten.