Vad är skillanden på POP eller IMAP?

POP

POP står för Post Office Protocol. När du använder POP så laddas e-post meddelanden ner ifrån servern och lagras i din e-post klient. E-post meddelandet tas därefter bort ifrån n servern. I e-post klienten går det oftast att göra en inställning om man vill lämna en kopia av meddelandet på servern om så önskas, men standard brukar vara att meddelandet försvinner ifrån servern i samma stund som meddelandet laddats ner till e-post klienten (tex outlook).

Fördelar: Meddelandet försvinner på servern och tar då inte utrymme på ditt mail-konto hos oss. Risken är liten att ditt konto blir fullt och att inkommande e-postmeddelanden nekas pga fullt mailkonto. Om våran server inte fungerar så har du ändå tillgång till dina e-post meddelanden eftersom dessa ligger lokalt på din dator.

Nackdelar: E-post meddelanden lagras på din egen dator och du får då se till att sköta backup på dessa mail själv ifall att din dator går sönder. Meddelanden som laddats ner och tagit bort ifrån servern kan således inte läsas i tex Webbmailen.

IMAP

IMAP står för Internet Message Access Protocol. När du använder IMAP tekniken så lagras alla e-post meddelanden på våran server hela tiden. När du tar bort ett meddelande så försvinner detta direkt ifrån våran server.

Fördelar: Eftersom alla e-post meddelanden hela tiden finns på våran server så går det utmärkt att använda en e-post klient eller webbmailen för att läsa dina mail. Samma innehåll som visas i Webbmailen kommer också att visas i din e-post klient (tex Outlook).

Nackdelar: Om våran server inte fungerar så kommer du inte åt dina e-post meddelanden. Oavsett om du använder IMAP eller POP så gör vi backup på din mailbox varje dygn och vi kan återskapa ifrån backup 7 dagar tillbaka i tiden.